ISBN960-283-102-2

Σελίδες: 144

Τιμή: 14 €

Εισαγωγή – μετάφραση – σχόλια: Νικόλαος Μ. Σκουτερόπουλος

      «Η φιλοσοφία σε καμιά περίοδο της εξέλιξής της δεν μπόρεσε ν’ ανταποκριθεί στην αξίωση ότι είναι αυστηρή επιστήμη». Η αρνητική αυτή διαπίστωση δηλώνει τον απώτερο στόχο της φαινομενο­λογίας του Χούσσερλ σε όλες τις επιμέρους της μορφές: την αυστηρή αναθεμελίωση της φιλοσοφίας. Εμφατική διατύπωση του στόχου αυτού αποτελεί το δοκίμιο Η φιλοσοφία ως αυστηρή επιστήμη (1911).

      Η αναθεμελίωση της φιλοσοφίας έχει ως ιθύ­νουσα αρχή το φαινομενολογικό αίτημα «πίσω στα ίδια τα πράγματα», την απαρέγκλιτη δηλ. τήρηση της έρευνας στα φαινόμενα. Τα δε φαινόμενα είναι δεδομένα της συνείδησης, ώστε η εξέτασή τους λαμβάνει τον χαρακτήρα αναστοχασμού του υπερ­βατολογικού υποκειμένου. Το αναθεμελιωτικό πρόγραμμα της φαινομενολογίας παρέχει συνάμα την βάση για την κριτική κυρίαρχων φιλοσοφικών τάσεων της εποχής: του νατουραλισμού, του ιστορισμού και της κοσμοθεωριακής φιλοσοφίας.

      Το δοκίμιο Η φιλοσοφία ως αυστηρή επιστήμη αποτελεί το μόνο κείμενο που εξέδωσε ο Χούσσερλ στο μεσοδιάστημα ανάμεσα στα δύο μεγάλα συστηματικά του έργα Λογικές έρευνες (1900-1901) και Ιδέες για μία καθαρή φαινομενολογία και φαινομε­νολογική φιλοσοφία (1913). Χάρη στον προγραμματικό και συνοπτικό του χαρακτήρα, συνιστά εξαιρετική εισαγωγή στον στοχασμό του μεγάλου αυτού φιλοσόφου του 20ού αιώνα.