ISBN: 960-7408-52-7

Σελίδες: 368

Τιμή: 18 € - ΕΞΑΝΤΛΗΜΕΝΟ

Ο Σρι Ραμακρίσνα δίδαξε περισσότερο με το βίο του παρά με τα λόγια του. Ουδέποτε έγραψε κάτι· όλη τη διδασκαλία του τη μετέδιδε στις συζητήσεις που είχε είτε με τους άμεσους μαθητές του είτε με τους ευκαιριακούς επισκέπτες του. Αν και ινδουιστής, η διδασκαλία του είχε πάντοτε πανανθρώπινο, παγκόσμιο χαρακτήρα, πέρα από κάθε δογματισμό και θρησκευτική προκατάληψη.

Η ανθολόγηση και ο σχολιασμός των λόγων του, για την έκδοση αυτή, έχουν γίνει από τον Jean Herbert – τον άνθρωπο που «μύησε» τον Νίκο Καζαντζάκη στον ινδουισμό και το βουδισμό. Γι’ αυτό και το βιβλίο τούτο υπήρχε πάντοτε στη βιβλιοθήκη του Καζαντζάκη, από την πρώτη κιόλας έκδοσή του, το 1949.

Όποιος προσεγγίσει καλόπιστα αυτό το κείμενο, με ανοιχτό πνεύμα, αγνή πρόθεση, ειλικρινή διάθεση και αμερόληπτη νοοτροπία, έξω από κάθε προκατάληψη, θα επιτύχει να κοινωνήσει με τη σκέψη και τη διδασκαλία μιας σπάνιας και ύψιστης προσωπικότητας που έζησε μεν σε κάποια συγκεκριμένη γωνιά του κόσμου και μίλησε μες στο περιοριστικό πλαίσιο της ντοπιολαλιάς και του θρησκευτικού φρονήματός του, άφησε όμως ένα παγκόσμιο μήνυμα ταπεινότητας, αγνότητας, ένδειας, άφεσης στις βουλές του Θεού και, πάνω από όλα, αγάπης.