ISBN: 978-960-283-327-8

Σελίδες: 176

Τιμή: 15 € 

Εισαγωγή – μετάφραση – σχόλια: Δημήτρης Υφαντής

      «Παράδοξο πεπρωμένο έχει η ερμηνευτική επιστήμη. Τυγχάνει προσοχής πάντοτε μόνο στο πλαίσιο ενός μεγάλου ιστορικού κινήματος πού καθιστά μία τέτοια κατανόηση της ατομικής ιστορικής ύπαρξης επείγουσα υπόθεση, για να βυθισθεί κατόπιν και πάλι στην λήθη». Από τότε που ο Dilthey έκανε αυτή την επισήμανση, η ερμηνευτική μοιάζει να έχει πλέον διαφύγει το πεπρωμένο της, ακριβώς χάρη στο δικό του δοκίμιο Η γένεση της ερμηνευτικής (1900).

      Στο κλασικό του αυτό σύγγραμμα, ο φιλόσοφος ανασκοπεί και αναλύει εμβριθώς τα αργά βήματα που πραγματοποίησε ο ερμηνευτικός στοχασμός κατά τους Ελληνιστικούς Χρόνους, την ύστερη Αρχαιότητα, την Αναγέννηση, τον Διαφωτισμό και εστιάζει κατόπιν στην καθολική και βαθύτερη σύλληψη του ερμηνευτικού προβλήματος κατά τον 19ο αιώνα (F. Schleiermacher)· αναδεικνύει, τέλος, την ιδιαίτερη σημασία της ερμηνευτικής για το δικό του φιλοσοφικό πρόγραμμα, την «κριτική του ιστορικού Λόγου», την φιλοσοφική δηλαδή θεμελίωση των ιστορικών, θεωρητικών και κοινωνικών επιστημών.

      Η γένεση της ερμηνευτικής είναι το κλασικό εκείνο κείμενο που αποτέλεσε έναυσμα και σημείο αναφοράς τόσο για την ραγδαία και πολύπλευρη ανάπτυξη της ερμηνευτικής σκέψης όσο και για την διαμόρφωση μιας καθ’ εαυτήν ερμηνευτικής φιλοσοφίας στον 20ό αιώνα.

Κριτική στη "Βιβλιοθήκη" της Ελευθεροτυπίας

Βιβλιοκρισία στο περιοδικό Κριτικά

***

Τρίτη, 10 Μαΐου 2016, συζήτηση στο Εργοτάξιο Ιδεών (Καφέ Έναστρον, Σόλωνος 101, στις 20.00) για την Ερμηνευτική από τον Χάιντεγκερ στον Γκάνταμερ!

Ο ερμηνευτικός χαρακτήρας της ανθρώπινης ύπαρξης

Η Φιλοσοφική Ερμηνευτική στον Heidegger και τον Gadamer

Μια συζήτηση με τον Δημήτρη Υφαντή (Δρ φιλοσοφίας Παν/μίου Κολωνίας, μεταφραστής,
υπεύθυνος της φιλοσοφικής βιβλιοθήκης των εκδόσεων Ροές)

και τον Μιχάλη Παντούλια (Δρ Φιλοσοφίας Παν/μίου Freiburg)