ISBN: 960-283-114-6

Σελίδες: 156

Τιμή: 14 €

Προλεγόμενα: Χαρά Μπακονικόλα

Μετάφραση: Χαρά Μπακονικόλα – Θεόδωρος Λουπασάκης

      Ο στόχος τον οποίο επιδιώκει ο Scheler με την πραγματεία του Η θέση του ανθρώπου στον κόσμο (1928) είναι η διατύπωση μίας φιλοσοφικής θεωρίας περί ανθρώπου. Την θεωρία αυτή σκόπευε να διευρύνει σε μία γενική φιλοσοφική ανθρωπολογία, σχέδιο που, ωστόσο, ο επιφανής αυτός εκπρόσωπος της φαινομενολογίας δεν κατόρθωσε εντέλει να πραγματοποιήσει λόγω του πρόωρου θανάτου του.

      Στο τελευταίο αυτό έργο που ετοίμασε ο ίδιος για δημοσίευση, ο Scheler αντιδιαστέλλει την δική του προσέγγιση της φιλοσοφικής ανθρωπολογίας προς α) την ιουδαιοχριστιανικών καταβολών θεολογική, β) την ελληνικής προέλευσης φιλοσοφική και γ) την νεότερη φυσικοεπιστημονική ανθρωπολογία. Η προβληματική της ανθρωπολογίας καθορίζεται, κατά τον Scheler, από την σχέση του ανθρώπου προς το λοιπό ζωικό βασίλειο, του οποίου αποτελεί τόσο κορύφωση όσο και αντίθεση. Το ουσιώδες διακριτικό στοιχείο του ανθρώπου έγκειται στο «πνεύμα» και στην ιδιότητα του «προσώπου».

      Η θέση του ανθρώπου στον κόσμο αποτελεί ένα πρωτότυπο και σημαντικό σχέδιο για μία φιλοσοφική ανθρωπολογία που αξιοποιεί τα πορίσματα των εμπειρικών επιστημών του ανθρώπου και καλείται συνάμα να παράσχει τα θεμέλια για την έρευνα των επιμέρους εκφάνσεων του ανθρώπινου βίου (γλώσσα, κράτος, θρησκεία, τέχνη, επιστήμη).