ISBN: 978-960-283-296-7

Σελίδες: 296

Τιμή: 18 €

Πρόλογος: Μιχαήλ Δημητρακόπουλος

Επιμέλεια: Δημήτρης Yφαντής

      Το έργο του Π. Κλιματσάκη Συστηματική εισαγωγή στον Γερμανικό Ιδεαλισμό εκθέτει κατά τρόπο πλήρη και συστηματικό την σκέψη των τεσσάρων κλασικών της γερμανικής φιλοσοφίας – των Kant, Fichte, Schelling και Hegel. Εξετάζει τόσο τα κύρια έργα των φιλοσόφων αυτών όσο και την εξέλιξη του στοχασμού τους.

      Εκκινώντας από μία σύντομη επισκόπηση της πορείας της φιλοσοφικής σκέψης από το τέλος του Μεσαίωνα μέχρι και τα μέσα του 18ου αιώνα, ο Κλιματσάκης καταδεικνύει ότι η φιλοσοφία του Γερμανικού Ιδεαλισμού συνιστά την κορύφωση του φιλοσοφικού στοχασμού που εγκαινιάζεται στους Νεότερους Χρόνους με τον Καρτέσιο, καθώς το ρεύμα αυτό αξιοποιεί με αυστηρή συνέπεια την αρχή του γιγνώσκοντος υποκειμένου. Προκειμένου να θεμελιώσει την θέση του αυτή, ο συγγραφέας επιχειρεί να συλλάβει την εξέλιξη του φιλοσοφικού στοχασμού όχι με απλή ιστορική θεώρηση, αλλά τηρώντας ευθύς εξαρχής υπ’ όψιν την κατάληξή της, την φιλοσοφία δηλ. του Hegel και του ύστερου Schelling.

      Η εν λόγω πραγματεία, η οποία καλύπτει ένα σημαντικό κενό στην ελληνική φιλοσοφική βιβλιογραφία, απευθύνεται κυρίως σε φοιτητές φιλοσοφίας και συναφών κλάδων, αλλά και σε όσους επιθυμούν να γνωρίσουν τον πλούτο και το βάθος του στοχασμού που διακρίνει το σημαντικότατο αυτό φιλοσοφικό ρεύμα.

 

Βιβλιοκρισία στο περιοδικό Κριτικά