ΙSBN: 960-7408-79-9

Σελίδες: 296

Τιμή: 16 €

Ο Μοσλέχ Εντίν Σααντί έζησε τον 13ο αι. μ.Χ. και θεωρείται ο εξοχότερος Πέρσης ποιητής. Έκανε πολλές φορές το ταξίδι της Μέκκας, γύρισε ολόκληρο τον αραβικό κόσμο, υπήρξε για ένα διάστημα αιχμάλωτος των Σταυροφόρων, και προς το τέλος της ζωής του αποσύρθηκε σε ένα ερημητήριο. Τα έργα του ήταν πολύ δημοφιλή στις μουσουλμανικές χώρες και, μετά το θάνατό του, πολλοί ταξιδιώτες επισκέπτονταν τον τάφο του.

Ο Κήπος με τα Ρόδα («Γκιουλιστάν») είναι το πιο γνωστό από τα έργα του, ένα βιβλίο ήρεμου στοχασμού, φιλάνθρωπης ηθικής, απόσταγμα από το αποθησαύρισμα ενός μακρόχρονου βίου. Πρόκειται για μια συλλογή από αρχές ηθικής και πολιτικής, κανόνες κοινωνικής αγωγής και σαβουάρ βιβρ, φιλοσοφικά αποφθέγματα ή επιγράμματα, τα οποία εισάγονται συνήθως με πνευματώδη και κομψά μικρά αφηγήματα.

Η σωστή διακυβέρνηση, η εγκράτεια, ο έρωτας, η νιότη και το γήρας, η εκπαίδευση είναι τα θέματα που απασχολούν τον Σααντί, ο οποίος προβάλλει τη μετριοπάθεια στις επιθυμίες, τα πλεονεκτήματα της σιωπής, τη σημασία της παιδείας και την αγαθή προαίρεση μέσα στην κοινωνία. Μέσα από τον κήπο της ζωής του, ο Σααντί τραγουδά τον έρωτα, την ομορφιά των αγοριών και των κοριτσιών, τη φύση και την εναλλαγή των εποχών, προτείνοντάς μας ταυτόχρονα μια τέχνη του ζην.

Ένας πλούτος από γνώμες, σοφία και ποίηση, λεπτή ειρωνεία και έρωτες, σ’ ένα μεθυστικό κράμα λόγου, από έναν μέγιστο Πέρση ποιητή.