ISBN: 978-960-283-334-6

Σελίδες: 256

Τιμή: 14 € 

Ο νεαρός Γιάκομπ φον Γκούντεν, γόνος αριστοκρατικής οικογένειας, εγκαταλείπει το σπίτι του, παραιτείται από οποιαδήποτε «καθωσπρέπει» φιλοδοξία και εγγράφεται στο Ινστιτούτο Μπενζαμέντα – μια σχολή για υπηρέτες. Εμπνευσμένο από τη μαθητεία του ίδιου του Ρόμπερτ Βάλζερ σε μια τέτοια σχολή και την εργασία του για ένα διάστημα ως μπάτλερ, το κείμενο αυτό, ένα εναλλακτικό «μυθιστόρημα μαθητείας», έχει χαρακτηριστεί «ένα από τα 100 σημαντικότερα μυθιστορήματα του 20ού αιώνα». 
Δεν είναι τυχαίο ότι στους θαυμαστές του βιβλίου και του Βάλζερ εν γένει συγκαταλέγονται συγγραφείς όπως ο Franz Kafka (οι επιρροές του Βάλζερ στον οποίο είναι εμφανείς), ο Hermann Hesse, ο Stefan Zweig, ο Robert Musil, ο Walter Benjamin, και πιο πρόσφατα οι Peter Handke, W.G. Sebald, Enrique Vila-Matas (που εμπνεύστηκε από τον Βάλζερ τον Δόκτορα Πασαβέντο) και J.M. Coetzee (που έχει αφιερώσει στο βιβλίο ένα από τα λογοτεχνικά δοκίμιά του, με τίτλο «Η ιδιοφυΐα του Ρόμπερτ Βάλζερ»).
Το Γιάκομπ φον Γκούντεν αποτελεί ίσως το σημαντικότερο και χαρακτηριστικότερο έργο του σπουδαίου γερμανόφωνου Ελβετού συγγραφέα που έκανε τον περίπατο και την «περιπλάνηση» τρόπο ζωής και έζησε για πολλά χρόνια αποτραβηγμένος από τον κόσμο, πιστός στην αγαπημένη του ρήση:  «Είναι τόσο όμορφα παράμερα»…

 

Υποψήφιο βραχείας λίστας για το Κρατικό Βραβείο Μετάφρασης

 

Πρώτες αντιδράσεις από το βιβλιοφιλικό blog Ναυτίλος

Εκτενής παρουσίαση του βιβλίου στο Βήμα

Παρουσίαση του βιβλίου στο Αθηνόραμα

Κριτική του βιβλίου στην Αυγή

Κριτική του βιβλίου στον Ελεύθερο τύπο

Κριτική του βιβλίου στο Pandoxeio.com

Κριτική του βιβλίου στην Καθημερινή

Προτεινόμενο στην Καθημερινή

Εκτενές κείμενο για το βιβλίο και το συγγραφέα από την Βookpress (και επίσης στο blog Αναγνωστική αδεία)

Κριτική του βιβλίου στo Culturenow.gr

Κριτική του βιβλίου στην Εφημερίδα των Συντακτών

Δεύτερη κριτική του βιβλίου στην Αυγή

Σχόλιο στo culturenow.gr